Seigo Yamaguchi 8ste Dan is geboren in Fukuoka, Kyushu in 1924. Op 19 jarige leeftijd als student ging hij bij de marine en onderging een training bij een kamikaze onderzeeboot unit. Op 26 jarige leeftijd werd hij geïntroduceerd bij de Aikido founder Morihei Ueshiba, dit was in 1950. Hij werd geraakt door het aikido van Ueshiba en begon bij hem te trainen.

Na diverse jaren van training werd hij een reguliere leraar in de Aikikai Hombu dojo, en vervulde ook zijn plicht als leraar om het aikido in de begin jaren te verspreiden buiten Japan.

In 1958, werd Yamaguchi Sensei naar Burma gestuurd om het nationale leger Aikido te leren. Dit deed hij 2 jaar voordat hij in 1961 terugkeerde naar Hombu als senior Aikido leraar.

Tijdens de jaren 1960 en 70 begon Yamaguchi’s aikido stijl ook mensen van buiten Japan aan te trekken. Zo heeft o.a. Christian Tissier uit Frankrijk diverse jaren bij hem getraind.

Vanaf 1977 begon Yamaguchi Sensei op reguliere basis buiten Japan seminars te geven, dit heeft hij gedaan tot 1995. Tevens heeft hij naast zijn lessen in de Hombu dojo, ook op diverse universiteiten in Tokio lesgegeven.

Yamaguchi Sensei is op 24 januari 1996 overleden in Tokio, na voor meer dan 45 jaar actief te zijn geweest in Aikido.